Häät ovat tärkeä vaihe elämässä ja oikean musiikkiohjelman valinta hääjuhlaan kuuluu olennaisena osana ikimuistoista tilaisuutta. Tärkein kriteeri esiintyjävaihtoehtoja punnitessa on tietenkin tuoreen hääparin oma musiikkimieltymys. Kannattaa silti pysähtyä myös hetkeksi miettimään tilaisuuteenne kutsuttujen vieraiden ikärakennetta ja heidän musiikkimieltymyksiään. Oikein valittu esiintyjä / kokoonpano pystyy luomaan toiveittenne mukaisen musiikkitunnelman.
Juhlassanne esitettävä ohjelmisto valitaan yhteistyössä kanssanne. Teillä voi olla toiveita musiikkityyleistä ja usein myös lista toivotuista kappaleista on mietittynä valmiiksi. Usein aistin tunnelmaa paikan päällä ja mukautan ohjelmistoani n.s. lennosta
tilanteen mukaiseksi noin kahden tuhannen kappaleen valikoimastani.
Seuraavassa on lueteltuna muutamia hääpäivän osioita, joihin olen tehnyt musiikkiohjelmaa. Tämän sivun lopussa vinkiksi lista hääkappaleista, joita usein häissä toivotaan soitettavaksi.
Vihkimistilaisuuteen häämarssiksi sopii harmonikalla soitettuna esimerkiksi Felix Mendelssohnin Häämarssi, Toivo Kuulan Häämarssi tai vaikkapa Erkki Melartinin Prinsessa Ruususen juhlamarssi. Muita vihkitilaisuuteen sopivia kappaleita ovat esimerkiksi Romanssi, Niin paljon kuuluu rakkauteen, Akselin ja Elinan häävalssi, La Vie En Rose, Moon river...
Olen ollut soittamassa niin kirkollisissa vihkitilaisuuksissa kuin myös intiimeissä perheen kesken vietetyissä vihkiäisissä sekä ulkotilaisuuksissa.
Ruokailumusiikin tärkein tehtävä on soida taustalla häiritsemättä seurustelua ja ruokailuhetkeä. Ruokailun jälkeen ohjelmaan sopii esimerkiksi muutama ohjelmanumero, jotka voidaan valita etukäteen. Kappaleet voivat liittyä morsiusparin yhteiseen historiaan tai sitä aiempaan tärkeään hetkeen. Usein juhlassa on mukana myös lapsia, joten heidätkin tulee huomioida esimerkiksi lastenlauluilla ja -leikityksillä.
Tanssien aikana huomioidaan koko juhlaväen ikärakenne ja musiikkimieltymys. Tässä vaiheessa on teidän valintanne mukaan joko pelkät harmonikkatanssit mahdollisesti rytmikoneen kanssa tai sitten oikean orkesterin tahdittamana. Tällöin kaikki kokoonpanot duosta suurempiin ovat mahdollisia, jolloin esim kvartetilla onnistuu niin perinteinen kuin myös pop- / rockmusiikki.
Perinteisesti häätanssit aloitetaan morsiusparin valssilla, jonka jälkeen toiseen valssiin tulevat mukaan morsiusparin vanhemmat ja kolmanteen valssiin koko juhlaväki. Usein soitettuja häävalsseja ovat muun muassa Nousee päivä, laskee päivä, Akselin ja Elinan häävalssi, Suvivalssi, Minä rakastan sua ja Häämuistojen valssi. Nykyään tosin ei välttämättä enää soiteta häävalsseja vaan morsiusparille merkityksellisiä kappaleita kuten esimerkiksi Finlandersin Oikeesti, Juha Tapion Kaksi Puuta, Johanna Kurkelan Rakkauslaulu tai vaikkapa Janne Raappanan Kaksi Onnellista.
Hääkapaleiden jälkeen on mahdollista siirtyä suoraan tanssiosuuteen, jolloin hyvin usein ensimmäisellä osiolla soitetaan n.s. perinteisiä tansseja (tangot, hitaat, humpat, foxit, buggit yms), jotta vanhempi juhlaväki ehtii nauttimaan tanssimisen riemusta ennen mahdollista kotiinlähdön aikaa. Seuraava osio on tyypillisesti sitten tarpeen mukaan n.s. nuorisomusiikkia, jolloin juhlaväki heittäytyy tanssin pyörteisiin jo hieman rennommalla otteella.
Seuraavassa luettelen muutamia kappaleita, jotka tunnelmaltaan sopivat mainiosti hääjuhliin. Listassa on toki vain suppea osa ohjelmistostani.